Türk-İş’ten TÜİK’e asgari ücret yanıtı: Çalışanların yaşam koşulları üzerinde çalışmaktan kaçındınız
2023 yılı asgari ücreti için 9 bin TL’lik son teklif veren ve ücretin belirlendiği son toplantıya katılmayan Türk-İş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı taban fiyata 8 bin 506 TL olarak sert tepki gösterdi.
TÜRK-İŞ’TEN TÜİK’E ASGARİ FİYAT KRİTİK
Açıklanan rakamın personelin beklentilerini karşılamadığına dair sendikadan yapılan yazılı açıklama, TÜİK’e yöneltilen eleştirilere de dikkat çekti. Açıklamada, “Anayasa asgari ücretin belirlenmesinde çalışanların yaşam koşullarının dikkate alınması hükmünü içeriyor. Ancak TÜİK bu konuda bir çalışma yapmaktan kaçındı.”
“ÇALIŞANLARIN SATIN ALMA GÜCÜ DÜŞÜYOR”
Türk-İş’in yazılı açıklaması şöyle; ” Asgari ücret Tespit Kurulu’nda personel kesimi adına görev yapan Türkiye Personel Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) temsilcileri, 2023 yılı için belirlenen taban fiyatın Türkiye ile birlikte yaşama kurallarına uymadığı görüşünde. çalışanların aileleri, mevcut sosyal ve ekonomik kurallar içinde. Halkın beklentileri karşılanmadı. Taban fiyatın, yürürlükte kalacağı süre boyunca oluşacak fiyat artışlarının gerisinde kalması kelâm gereğidir. Dolayısıyla ücretli çalışanların satın alma gücü düşüyor. Çalışanların satın alma gücünü koruyacak önlemler alınmalıdır.
“TALEPİMİZ DİKKATE ALINMADI”
Asgari ücret çalışmalarında personel kesimi öncelikle “çalışanların kendileri ve aileleri için makul bir gelir elde etmelerini” sağlamaya çalışmıştır. Ancak bu talebi dikkate alınmadı. Yaklaşımımız patron ve hükümet temsilcileri tarafından dikkate alınsaydı, personel departmanının onayı ile taban fiyatın oybirliğiyle belirlenmesi olasılığı vardı. Asgari fiyat belirleme çabaları sadece fiyat kesimini değil tüm toplumu yakından ve doğrudan ilgilendirmektedir. Ne yazık ki halkın beklentileri karşılanmadı. Özellikle sendikasız işçilerin değerli bir kesiminin temel sorunu olan asgari ücretin işçi sınıfının savunduğu unsurlar çerçevesinde kararlaştırılması, ülkemizin çalışma hayatı için değerli bir açılım sağlayacaktır. .
“ANAYASAL HÜKÜM DİKKATE ALINMADI”
Anayasada asgari ücretin belirlenmesinde “çalışanların yaşam koşullarının” dikkate alınmasına ilişkin bir karar var. Ancak TÜİK bu konuda herhangi bir çalışma yapmaktan kaçınmıştır. Asgari Fiyat Tespit Kurulu’nda görev alan işçi temsilcileri bu görüş ve düşüncelerle çalışmalara katkıda bulunmuşlar ve bu çerçevede asgari fiyatın belirlenmesi için çaba sarf etmişlerdir. Ancak bilimsel, objektif formüller ve sağlam bilgilerle belirlenen taban fiyat olması gereken asgari fiyat, yine pazarlık konusu oldu ve karar patron ve hükümet temsilcileri tarafından oy çokluğu ile alındı. Personel departmanı karara katılmadı.