Mezun olmadan sektöre atılan İç Mimar adayları sertifikalarını aldı
Yeditepe Üniversitesi İç Mimarlık bölümünde öğrenim gören 14 öğrenci, branşın tanınmış isimlerinden Hakan Sekmen ile “Tasarım Atölyesi”nde sertifikalarını aldı. 2022-2023 güz döneminde öğrencilerin Türkiye’de tanınmış bir markanın ‘çok katlı mağaza’ projesinde yer alabileceklerini belirten Hakan Sekmen, “Öğrencilerimiz şimdiden gerçek bir projeyi deneyimleme şansı yakaladılar. sahaya gidin ve oradaki tüm zorlukları bire bir görün ve çözün. Bu atölye çalışmaya başladıklarında sudan çıkmış balığa dönüşmemeleri için önemli bir adım oldu” dedi.
Mimar Hakan Sekmen ve Dr. Öğretim Üyesi Aslan Nayeb’in yürüttüğü “Hakan Sekmen ile Tasarım Atölyesi”ne Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü’nden 14 öğrenci katıldı. Atölyede öğrenciler, mimar Hakan Sekmen Ofis’in eş zamanlı yürüttüğü ‘çok katlı mağaza tasarımı’ projesinin tasarım sürecinde yer aldı. Tasarım atölyesini başarıyla tamamlayan öğrencilere sertifikalarını Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl verdi. Öğrencilere seslenen Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl, “İhtiyaçlarımız doğrultusunda yaşam ortamları oluşturuyorsunuz. Geleceği şekillendiriyorsun. Sizler yenilikçisiniz. Çalışmalarınızla bize bunu gösteriyorsunuz. Öğrencilerimize rehberlik ettiğiniz için çok teşekkür ederiz.
“Seviyelerinin Üzerinde Sorumluluk Alırlar”
Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Bunları üretirken nitelikli iş ortakları ile işbirliği yapmak arzusundayız. İdealist bizim için böyle bir ortaktı. Bu nedenle onlarla işbirliği yaptık. Çok keyifli bir dönem geçirdik. Öğrencilerimiz seviyelerinin çok üzerinde bir sorumlulukla ama büyük bir motivasyonla bu süreci başarıyla tamamladılar. Yaptıkları tasarımlardan ziyade içinde bulundukları sürecin çok büyük bir kazanım olduğunu düşünüyorum. Çünkü daha mezun olmadan gerçek bir işle tanışmışlar. Sadece tasarımla değil, farklı kulvarlarda tasarımın gerçekleriyle de yüzleştiler.”
“Kariyerlerine Bir Adım Önde Başlayacaklar”
prof. Dr. Ece Ceylan Baba, “Öğrencilerimiz; altyapı, aydınlatma, ticari beklentiler gibi birçok farklı parametreyi proje içerisinde öğrendiler ve fiilen bunlarla baş etmeyi öğrendiler. Yoruldular ama pes etmediler. 14 hafta boyunca 14 öğrenci sistemden hiç çıkmadı. Diğer bir deyişle bu, hem bireysel hem de takım olarak motivasyonlarının yüksek olduğunun bir göstergesi. Bu yüzden çok memnunuz. Bu deneyimin onları meslekte birkaç adım öne çıkaracağını düşünüyorum.”
“Çok Katlı Mağaza Katlarını Bölerek Ortaklaşa Çalıştılar”
Böyle bir çalıştayın sektörde bir ilk olduğunu vurgulayan Hakan Sekmen, “Yeditepe Üniversitesi ve İdealist İç Mimarlık Derneği birlikte bir eğitim komisyonu öncülüğünde bu projeyi gerçekleştirdi. Gerçek hayatta ofis olarak yaptığımız bir projeyi üniversitedeki hocalarımızla program oluşturarak öğrencilerle hayata geçirdik. Projemiz olan bu çok katlı mağazayı da katmanlara ayırarak çalıştılar. Bu; Akademide öğrendiklerimiz değerli ama gerçek iş hayatına başladığımızda sudan çıkmış balığa dönüşüyoruz. Bu, önemli bir deneyim süresi gerektirir. Öğrencilerimiz şimdiden gerçek bir projeyi deneyimleme, sahaya çıkma, oradaki tüm zorlukları görme ve çözme şansını yakaladılar. Bu açıdan çok değerli bir süreç oldu.”
“Gerçek Hayat ile Öğrencilerin Hayalleri Arasında Denge Kurmaya Çalıştık”
Öğrencilerle toplam 14 hafta çalıştıklarını belirten Hakan Sekmen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Öğrenciler beklentilerimin çok ötesinde bir performans sergilediler. Bu çalıştaya katılabilmeleri için bariz bir eleme sürecinden geçmeleri gerekiyordu. Yani iş başvuru sürecinden geçmek üzereler. Hepsi çok nitelikliydi. Gerçek hayatları ile hayalleri arasındaki dengeyi korumaya çalıştık. Çünkü çok aptalca şeyler yapabilirler ama hayata gelmeyebilirler. Ya da çok sıradan şeyler yapabilirler. Hem hayallerini engellememek, hem hayallerini gerçekleştirmek hem de gerçeklerin farkında olmak değerliydi. Çünkü burası bir mağaza ve burada da satış ve devir baskısı var. Öğrenciler çok şaşırdığımız ve beklemediğimiz fikirleri nasıl ortaya çıkaracaklarını ve bunları gerçek olacak şekilde hayata geçirmeyi öğrendiler.”
“Bu Projeyle Sınırlarımı Aşmayı Öğrendim”
Projede yer alan öğrencilerden Atalay Kabil, “Böyle bir projenin yapılacağını öğrendiğimde kendimi denemek için katılmak istedim. Çalışmaları arkadaşlarımızla ortak yürüttük. Elektronikçi ve market olmak üzere iki kısımda çalıştım. Bu vesileyle pazarda nasıl ilerleyeceğimizi öğrendik. Proje süreci beklediğimizden daha zor geçti. Sonuç çok hoştu. Hocalarımızın ısrarı ile sınırlarımı aşmayı ve üstesinden gelmeyi öğrendim. İnşallah gelecekte kendi işimi kurmayı, Türkiye ve dünya için çeşitli projeler gerçekleştirmeyi hedefliyorum.”
“Sektöre Girmeden Elde Edemeyeceğimiz Bilgilere Ulaştık”
Projede yer alan öğrenci İrem Yanık da şunları söyledi:
“Bu projeye başvururken en büyük hedefim muhtemelen başka hiçbir yerde bulamayacağım bu deneyimi kazanmaktı. Beklediğimden çok daha fazla deneyim kazandım. Hakan bey ışık ve aydınlatma, havalandırma ve makine sistemi hakkında bilgi verdi. Kesime girmeden elde edemeyeceğimiz bilgiler bunlardı. Süreç uzun, yorucu ve aynı zamanda çok keyifliydi. Okulda yaptığımız projeler genelde kişiye özeldi ama grup çalışması yapmak olayı farklı bir boyuta taşıdı. Farklı tasarım ve bakış açılarıyla bir merkeze gelip bunları tek bir planda birleştirmek ayrı bir deneyimdi.”
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı