Haber

İlker Başbuğ kimdir, kaç yaşında, nerelidir? Halk TV konuğu İlker Başbuğ’un biyografisi nedir?

İlker BaşbuğKimdir, kaç yaşında, nerelidir?” Bunlar da araştırılan konular arasında. HALK TV’de yayınlanan tartışma programının bugünkü konuğu İlker Başbuğ oldu. Birçok konuya yorum yapan İlker Başbuğ kimdir, kaç yaşında? o mu, nereli? Halk TV konuğu İlker Başbuğ’un biyografisi nedir? Merak konusu oldu… Detaylar haberimizde…

İLKER BAŞBUĞ KİMDİR, KAÇ YAŞINDADIR, NERELİDİR?

İlker Başbuğ, Türk Silahlı Kuvvetlerinin eski komutanlarındandır. 29 Nisan 1943’te Malatya’da doğdu. Harp Okulu mezunu olan Başbuğ, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde üst düzey görevlerde bulundu. 2008 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığına atandı ve 2010 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı oldu.

HALK TV KONUĞU İLKER BAŞBUĞ’UN BİYOGRAFİSİ NEDİR?

İlker Başbuğ, askerlik kariyerinin yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetleri’nde de değerli görevler üstlenmiş bir isim. Ancak 2010 yılında emekli olduktan sonra bir süre hükümete karşı eleştirel açıklamalarda bulunarak Türk siyasetinde tartışmalara neden oldu.

Emeklilik

Emekli olduktan sonra yazarlığa başladı ve “Terör Örgütlerinin Sonu” adlı bir kitap yazdı. İkinci kitabı “20. Yüzyılın En Büyük Lideri: Mustafa Kemal”i cezaevinde tamamladı. Yayınlandığı ayda Türkiye’nin en çok satanlar listesinde ikinci sırada yer aldı. Bir önceki kitabının devamı olan “20. Yüzyılın En Büyük Lideri: Atatürk” adlı üçüncü kitabı Kasım 2012’de yayımlandı. İddialara Karşı Gerçekler (2013, Kaynak Yayınları), Nasıl Bir Türkiye (2015, Kaynak) Yayınları), Ermeni Suçlamaları ve Gerçekler (2015). , Remzi Kitabevi) ve Unutulan Ada Kıbrıs (2016, Kırmızı Kedi).

İnternet Muhtırası davası

Emekliliğinden 17 ay sonra Başbuğ hakkında, tanık olarak dinlenmesinin beklendiği ‘İnternet muhtırası’ davası kapsamında 2 Ocak 2012’de soruşturma başlatıldı. ‘Silahlı terör örgütüne liderlik etmek ve hükümeti devirmeye teşebbüs etmek’ suçlamasıyla 6 Ocak 2012’de tutuklandı.

Başbuğ adliyeden çıkarken şunları söyledi:

“Türkiye Cumhuriyeti’nin 26’ncı Genelkurmay Başkanı, terör örgütü kurmak ve yönetmekle suçlanmıştır. Övgü büyük Türk milletinindir” dedi. Başbuğ’un mahkemede silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmekle suçlanmasının trajikomik olduğunu belirterek, “Bu iddiayı bu şekilde dile getirmek bile benim için en ağır cezadır, bundan sonra ne ceza verilirse verilsin beni daha fazla üzmez” dedi. Eğer kötü bir niyetim olsaydı şunu söylemek isterim ki ben 700 bin kişinin iktidarını elinde bulunduran bir insanım.” “Komutan olarak başka yollar deneyeceğim.”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özel bir kanalda yayınlanan programda İlker Başbuğ’un tutukluluk davasına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

“İlker Paşamızla ilgili yapılan benzetme ve atıfları kesinlikle doğru bulmuyorum. Yani sanki örgüt mensubuymuş gibi, sanki örgüt mensubuymuş gibi yaklaşımları çok çok nahoş buluyorum. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde Genelkurmay Başkanı olmuş bir kişi için böyle bir atıf, “Böyle bir karşılaştırmanın kesinlikle doğru ve haksız olmadığını düşünüyorum. Yargıda olmasına rağmen tutuklu olarak yargılanmasını doğru bulmadığımı daha önce de söylemiştim. Ben de başta tutuksuz yargılanması taraftarı olduğumu söyledim.”

Avrupa Komisyonu’nun “Türkiye 2012 İlerleme Raporu”nda Başbuğ’un tutukluluğuna iki kez değinildi ve şu değerlendirme yapıldı:

“Savunma hakkı, duruşma öncesi tutukluluk sürelerinin uzunluğu ve aşırı uzun ve kapsamlı iddianamelerle ilgili endişeler devam etti ve bu durum, söz konusu işlemlerin hukuka uygunluğunun kamuoyunda önemli ölçüde sorgulanmasına yol açtı.”

5 Ağustos 2013’te Ergenekon Davası’nda ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Başbuğ, cezasının ardından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Bir ülkede toplum, yargıçların bağımsızlığını sorguluyorsa ve alınan kararların Anayasa, kanun ve hukuka uygun olup olmadığı konusunda şüphe duyuyorsa, o ülkede hukukun üstünlüğü ilkesinin var olduğu iddia edilemez. Bu durumda, Yargılananlar hakkında son sözü millet söyleyecektir ve millet yanılmayacak, aldanmayacaktır. “Haktan, haktan ve adaletten yana olanlar, yani adaletten yana olanlar, vicdanı rahat olacak. Ben böyleyim. Ve ben gerçeğin hiçbir zaman boş yere kalmadığına inanıyorum.”

Hayatımın 26 ayını çaldılar. 26 ay boyunca beni özgürlüğümden mahrum ettiler. Ancak 6 Ocak 2012’de de söylediğim gibi büyük Türk milleti, oyunun oynandığını, iddiaların geçersiz olduğunu, bir Genelkurmay Başkanı ve karargahının terör örgütünün, terör örgütünün karargâhı olarak itham edilmesinin suç olduğunu çok çabuk anladı. kabul edilemez olduğunu ve darbe planlamasıyla hiçbir ilgimizin olmadığını söyledi. Bugün buradaysam, büyük milletimin bize gösterdiği sevgi ve verdiği destek sayesinde buradayım. Bu nedenle öncelikle burada huzurunuzda aziz Türk milletine en derin şükranlarımı sunmak isterim.

—İlker Başbuğ’un tahliye konuşmasından, 7 Mart 2014

İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi, 7 Mart 2014’te, “Özgürlüğünden yoksun bırakmanın hukuka uygun olmadığı iddiasının yerel mahkeme tarafından etkin bir şekilde incelenmeden reddedilmesi ve mahkûmiyet kararının gerekçeli olarak kabul edilmemesi” gerekçesiyle İlker Başbuğ’un tahliyesine karar verdi. duyurdu.”

Özel hayat

Sevil Başbuğ ile evli ve 2 çocuk babasıdır.

haber-inegol.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu